Al luisterend genieten van ‘witte wolken’: prachtige pianomuziek van Ludovico Einaudi

jun 08

Al luisterend genieten van ‘witte wolken’: prachtige pianomuziek van Ludovico Einaudi

Ditmaal een artikel over een hedendaagse Italiaanse componist en pianist die prachtige toegankelijke klassieke muziekstukken weet te schrijven. Ludovico Einaudi (1955) heeft reeds een groot aantal luisterrijke composities op zijn naam staan. Zijn oeuvre bevat behalve muziekstukken voor piano ook composities voor harp, cello en andere strijkinstrumenten.

Ludovico Einaudi heeft een studie compositie gevolgd aan het Conservatorio Guiseppe Verdi te Milaan, waar de beroemde Italiaanse componist Giacomo Puccini een eeuw eerder zijn muzikale opleiding had genoten. Einaudi studeerde op 26-jarige leeftijd af als componist. In de beginjaren tachtig van de vorige eeuw was hij tevens in de leer bij de Italiaanse componist Luciano Berio.

In 1988 verscheen het eerste album van Einaudi. In de jaren negentig volgden nog vier albums en tot op de dag van vandaag is hij nog steeds muzikaal actief als componist en als pianist. Zo staan er voor dit jaar een aantal concerten op het programma in onder meer Moskou, St. Petersburg en Helsinki.

Tijdens zijn pianovoorstellingen zijn er altijd enkele witte vloerkleden in de vorm van wolken in de concertzaal aanwezig die naar een van zijn bekendste composities verwijzen: het muziekstuk ‘Nuvole Bianche’ (witte wolken) wordt tijdens elk concert door Einaudi vertolkt, waarbij zijn piano omgeven wordt door de witte vloerkleden die voor een fraai contrast zorgen met de vleugel waarachter hij zit te spelen.

De muziek van Einaudi zal velen bekend in de oren klinken. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien zijn composities nogal vaak gebruikt worden voor films en televisieprogramma’s. Zo werd bijvoorbeeld het nummer ‘Primavera’ van zijn album ‘Divenire’ (2007) gebruikt voor de documentaire Meneer Doktoor die in 2009 op de Vlaamse televisie werd uitgezonden. Binnenkort komt er een nieuw album uit van Einaudi, getiteld Cinema, waarop zijn fraaiste composities voor film en televisie te beluisteren zijn.