De Franz Liszt Muziekacademie te Boedapest, Hongarije

apr 10

De Franz Liszt Muziekacademie te Boedapest, Hongarije

De meeste hedendaagse componisten en muzikanten, hoe getalenteerd ze van nature ook zijn, hebben een gedegen muzikale opleiding gevolgd bij een van de vele conservatoria die tegenwoordig overal ter wereld – met name in de grote steden – te vinden zijn. Ook Nederland beschikt over enkele muziek-conservatoria, zoals bijvoorbeeld het Utrechts Conservatorium, waar onder andere Herman van Veen zijn muzikale opleiding genoten heeft.

Opleiding tot professioneel muzikant

Dit artikel gaat over de Franz Liszt Muziekacademie die zich in de Hongaarse hoofdstad Boedapest bevindt. Het conservatorium is in 1875 opgericht door de Hongaarse componist/pianist Franz Liszt (1811-1886). Het muziekinstituut werd voorheen de Nationale Koninklijke Muziekacademie genoemd en kreeg zijn huidige naam pas in 1925. Een van de beroemdheden die afstudeerde aan de Franz Liszt Muziekacademie was de alom bekende componist/pianist Béla Bartók (1881-1945), die daarna als pianodocent verbonden was aan het conservatorium. Ook de Hongaarse cimbalom virtuoos Kálmán Balogh (1959) heeft er zijn muzikale opleiding genoten.

Ruim studieaanbod

De muzikale instelling verschaft opleidingen die met name gericht zijn op de klassieke muziek. Zo worden er voor diverse muziekinstrumenten cursussen aangeboden, opdat de muzikant in opleiding het gekozen instrument na enkele studiejaren op een professionele manier kan bespelen. Daarnaast is er een opleiding in de zangkunsten. Bovendien worden er cursussen aangeboden in compositie, dirigeren, kamermuziek, musicologie, kerkmuziek, muziektheorie en toneel, dans en opera.

Concertzaal

Het indrukwekkende gebouw waarin de Franz Liszt Muziekacademie gehuisvest is bevat een prachtige concertzaal waar regelmatig concerten worden gegeven door zowel professionele muzikanten als door studenten van het conservatorium. Naast klassieke muziek uitvoeringen worden er zo nu en dan ook jazzconcerten gegeven.