Geld verdienen met klassieke muziek

okt 28

Geld verdienen met klassieke muziek

Geld verdienen met klassieke muziek. Kan dat tegenwoordig nog?

Onder de verschillende muziekstromingen lijkt de populariteit van klassieke muziek behoorlijk geslonken. In de afgelopen jaren had klassieke muziek een totaal marktaandeel van slechts 1%. Het staat onderaan de twaalf muziekgenres. Dat betekent dat deze muzieksoort het minst populaire muziekgenre is. Het verkoopt zelfs minder goed dan kindermuziek.

Digitale albumverkoop

Wat wel opvalt is het verschil in verkoop van klassieke muziek in de digitale albumverkoop. Daar staat klassieke muziek op de zesde plek in plaats van de twaalfde. Over het algemeen kopen mensen vaker klassieke albums in plaats van individuele nummers omdat een klassiek album vaak meer één geheel is, met meestal een goed stuk erop.

Klassieke muziek op cd of digitaal – de verkoop business lijkt geen vetpot. Maar er is een kleine niche die we niet over het hoofd mogen zien en dat zijn de vinyl platen. Daar is in de afgelopen halve eeuw flink wat geld aan uitgegeven. Vooral van exclusieve platen die niet meer gemaakt worden gaat de waarde alleen maar omhoog. Een goede investering dus.

De Top 10 aller tijden klassieke muziek op vinyl met een waarde van meer dan €3.000

1. Beethoven Violin Concerto In D Major (SAX 2386): Omgerekend €8390.67

2. Sonatas for Two Violins (SAX 2531): Omgerekend €6196.29

3. The Rolling Stones – 1st Press/ 1A Matrixes: Omgerekend €5903.03

4. Leaf Hound – Growers of Mushroom: Omgerekend €4761.54

5. Decca SXL2000 Symphony No.35 – Mozart: Omgerekend €4432.70

6. Tchaikovsky: Violin Concerto (SAX 2323): Omgerekend €4110.69

7. Rolling Stones Rare Decca Promotional Album – UK Version: Omgerekend €4078.08

8. Ducretet Thomson Test Pressing – Devy Erlih Violin: Omgerekend €3794.48

9. JS Bach sonatas & partitas for violin solo: Omgerekend €3501.83

10. Original Bach Violin Sonatas Philips: Omgerekend €2931.19

Natuurlijk zijn niet alle klassieke platen geld waard, maar met een beetje kennis en geluk is er best wat geld te verdienen in de vinyl business. Daarnaast wint vinyl steeds meer populariteit omdat jongeren vinyl weer helemaal hip vinden. De markt lijkt dus groeiende.

Eigen bedrijf

Wil je er een serieuze gooi naar doen en een bedrijfje starten in klassieke muziek? Zorg er dan voor dat je jouw administratie goed op orde houdt. Om overzicht te houden, kun je het beste al je contacten, taken, verkoopkansen, documenten en alles wat je nodig hebt bij je dagelijkse werkzaamheden op één plek verzamelen. Zo voorkom je dubbel werk en zal je verkoop efficiënter verlopen. Zo’n systeem wordt een CRM genoemd, waarvan lime-technologies.nl goed staat aangeschreven bij het opstarten van een nieuwe business, met name in de verkoopbranche.

Zolang je doet wat je leuk vindt vergroot je automatisch je kans van slagen. De branche van de klassieke muziek is niet de makkelijkste in zijn sector, maar het is een specifieke niche. Daarmee heb je een heel doelgerichte targetgroep waar je jouw pijlen op kunt richten. En zeg nou zelf, wat werkt nou lekkerder dan werken met klassiekers van Bach of Beethoven op de achtergrond?