Het Conservatoire de Paris

mrt 01

Het Conservatoire de Paris

Het Conservatoire de Paris heet voluit: het Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris. Het conservatorium werd opgericht in 1795 onder de naam Conservatoire de musique. Hoewel deze muziekinstelling al meer dan 200 jaar oud is, bevindt het huidige conservatorium zich in een hypermodern gebouw in de Franse hoofdstad.

Beroemdheden

Het voormalige Conservatoire de musique heeft een aantal vooraanstaande componisten voortgebracht. Zo werd de Franse componist Camille Saint-Saëns (1835-1921) reeds op 13-jarige leeftijd toegelaten op het Conservatoire de Paris. Vijf jaar later schreef hij zijn eerste symfonie. Bovendien was hij een professioneel piano- en orgelspeler. Ook de befaamde componist/pianist Claude Debussy (1862-1918) werd al op 11-jarige leeftijd toegelaten op het Conservatoire de Paris. Hij bekwaamde zich in piano en de harmonieleer.

In het rijtje van beroemde componisten mogen we Maurice Ravel (1875-1937) niet vergeten. Ook hij studeerde reeds op 14-jarige leeftijd aan het Conservatoire de Paris en volgde er pianolessen. Hij maakte de opleiding echter niet af maar kwam na enkele jaren alsnog terug om er de compositie-opleiding te volgen. Hij werd later een gevierd componist/pianist. Een actueel voorbeeld van beroemde studenten die een opleiding hebben gevolgd aan het Conservatoire de Paris is de Franse jazzviolist Jean-Luc Ponty (1942). Op 18-jarige leeftijd studeerde hij af en ontving daarbij de Premier Prix.