Luisteren naar klassieke muziek is gezond

okt 31

Luisteren naar klassieke muziek is gezond

Regelmatig wordt ons verteld wat goed voor ons is: gezond eten, veel bewegen en zo weinig mogelijk stress. Maar er zijn nog meer dingen die goed voor je zijn, zoals het luisteren naar klassieke muziek.

Naar muziek luisteren

Veel mensen vinden het sowieso prettig om naar muziek te luisteren, maar waarom is klassieke muziek nu juist zo gezond? Dat heeft een aantal redenen. Zo is het bijvoorbeeld heel verstandig om voordat je gaat slapen ongeveer drie kwartier naar klassieke muziek te luisteren. Dit zorgt niet alleen dat je gemakkelijker in slaap valt, maar het verbetert ook de kwaliteit van je nachtrust. Heerlijk ontspannen op de bank luisteren naar je favoriete klassieke muziek of tussen het mooie beddengoed van BGA in je sfeervol ingerichte slaapkamer met een paar mooie fotolijsten aan de muur geeft je voldoening. Eigenlijk kun je bij BGA alles vinden om je leefruimte nog comfortabeler en sfeervoller te maken zodat je je volledig kunt ontspannen en van de muziek kunt genieten.

Een gezonde nachtrust

Een gezonde nachtrust is goed voor zowel je lichaam als je geest. Klassieke muziek bevordert een gezonde nachtrust en verlaagt bovendien je bloeddruk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door te luisteren naar bepaalde muziekstijlen de bloeddruk omhoog gaat, terwijl het luisteren naar klassieke muziek ervoor zorgt dat de bloeddruk naar beneden gaat. Een ander positief gegeven is dat klassieke muziek pijn schijnt te verlichten. Mensen die naar klassieke muziek luisteren gebruiken doorgaans minder medicatie.

Goed voor de geest

Ook op het geestelijke vlak heeft klassieke muziek een aantal voordelen, waaronder het stimuleren van je geheugen. Zo blijkt de hersenactiviteit groter te worden bij mensen die naar muziek van bijvoorbeeld Mozart luisteren. Daarnaast kan het luisteren naar klassieke muziek helpen bij het verminderen van stressgevoelens, zeker bij vrouwen die zwanger zijn. Aanstaande moeders die naar klassieke muziek luisteren blijken minder stress te ervaren dan zwangere vrouwen die dit niet doen. Volgens onderzoekers kan dit te maken hebben met het ritme van de muziek. Dit ritme komt namelijk enigszins overeen met onze hartslag.

Een blij gevoel

Maar er zijn nog meer voordelen. Mensen die depressief zijn zouden naar klassieke muziek moeten gaan luisteren. Dit zou namelijk hun symptomen kunnen verlichten. Veel mensen krijgen sowieso een blij gevoel van het luisteren naar klassieke muziek en ook dat heeft een reden. Want terwijl je luistert naar deze muziek maakt je lichaam dopamine aan. Dit hormoon wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, dus dat zou heel goed de reden kunnen zijn voor de vreugde die je ervaart bij het luisteren naar klassieke muziek.

Heerlijk ontspannen

Het mag intussen duidelijk zijn dat het zeker de moeite waard is om af en toe eens naar klassieke muziek te luisteren. Er is variatie genoeg dus er zullen ongetwijfeld muziekstukken zijn die je mooi vindt en die ook op jou een positieve invloed hebben. Alleen al de ontspanning die je voelt wanneer je op je gemak naar deze muziek luistert is weldadig, dus waarom zou je het niet eens proberen?