‘Summertime’ van George Gershwin

jun 08

‘Summertime’ van George Gershwin

Het grandioze nummer ‘Summertime’, dat gecomponeerd is door de Amerikaan George Gershwin (1898-1937) en dat oorspronkelijk deel uitmaakte van de opera ‘Porgy & Bess’ (1935), is door de jaren heen vertolkt door tal van artiesten. De opera was helaas niet zo succesvol als Gershwin had gehoopt.

Wiegelied

De aria ‘Summertime’ wordt in de opera gezongen door Clara, de vrouw van Jake, die visser is en veel tijd op zee doorbrengt. Samen hebben ze een baby. Als Jake thuis is en met de mannen van het dorp zit te dobbelen, begint de baby te huilen, waarop Clara het wiegelied ‘Summertime’ zingt in de hoop dat de baby in slaap valt.

Verscheidene versies

Een van de meest indrukwekkende klassieke uitvoeringen van de aria ‘Summertime’ is hier te beluisteren, waarbij de sopraan Clair Meghnagi de sterren van de hemel zingt. Een jazzversie van het muziekstuk werd eind zestiger jaren door Ella Fitzgerald opgevoerd. Brainbox, een rockband van eigen bodem, maakte het nummer in de jaren zeventig populair bij het grote publiek door er een eigentijdse psychedelische uitvoering van te maken. Een meer ingetogen versie van het muziekstuk werd een groot aantal jaren geleden vertolkt door Norah Jones tijdens het Tanglewood Jazzfestival van 2003, waarbij ze de oorspronkelijke compositie verfraaide met een prachtige piano-improvisatie.