Frédéric Chopin: een uitzonderlijk pianocomponist

sep 12

Frédéric Chopin: een uitzonderlijk pianocomponist

Ofschoon Frédéric Chopin (1810-1849) niet oud is geworden, heeft hij ons een gigantisch oeuvre nagelaten, dat hoofdzakelijk prachtige pianocomposities bevat, zoals de befaamde ’24 Preludes’ waarvan de zogenaamde regendruppelprelude (Opus 28, prelude 15) wellicht de bekendste is. Chopin, zoon van een Franse vader en een Poolse moeder, was van Poolse afkomst, maar woonde sinds 1831 in Parijs, waar hij een nogal turbulente (lat)relatie onderhield met de Franse schrijfster George Sand, wiens echte naam Aurore Dupin luidde. De gezondheid van Chopin verslechterde door de jaren heen en in 1849 is hij overleden aan tuberculose.

Wonderkind

Het muzikale talent van Chopin was al vroeg waarneembaar. Daarom kreeg Chopin reeds als kind pianolessen van de Tsjechische componist/pianist/violist Wojciech Zywny (1756-1842), die hem tevens in aanraking bracht met klassieke muziekstukken van onder meer Bach en Mozart. In 1817 – op zevenjarige leeftijd(!) – componeerde Chopin zijn eerste pianomuziek: twee polonaises die door zijn vader werden uitgebracht. Een jaar later gaf hij reeds zijn eerste pianoconcert. Wat dat betreft was hij net zo geniaal als Mozart, die immers ook al op zeer jonge leeftijd begon te musiceren en te componeren.

Polonaises

Het muzikale oeuvre van Chopin bevat vele polonaises. Deze muziekstukken zijn geïnspireerd door de Polonez, een traditionele Poolse volksdans in driekwart maat, die in de verste verte niet lijkt op de Nederlandse en Belgische vertolkingen van een polonaise, zoals we die kennen van bijvoorbeeld het carnaval. De bekendste polonaises van Chopin zijn wellicht de ‘Military Polonaise in A’ (1838) en de ‘Drum Polonaise in A’ (1842). Zijn laatste polonaise schreef hij in 1846.

Mazurka’s

Naast de diverse polonaises componeerde Chopin verscheidene mazurka’s: muziekstukken die te herleiden zijn tot drie verschillende Poolse volksdansen, waaronder de mazur, een Slavische dans. Ook een mazurka laat zich kenschetsen door een driekwartsmaat, waarbij het accent meestal op de tweede tel ligt. Hierdoor ontstaat de zogenaamde mazurka-ritmiek. Alle mazurka’s die Chopin gecomponeerd heeft zijn verzameld op één album, dat hier te beluisteren is.

Nocturnes

Tussen 1827 en 1846 componeerde Chopin een groot aantal nocturnes: pianomuziekstukken die, zoals de naam al aangeeft, geïnspireerd zijn door de nacht. Chopin was een groot bewonderaar van de Ierse componist en pianist John Field (1782-1837), die beschouwd kan worden als de grondlegger van de Romantische nocturne. Chopin heeft deze klassieke muziekstijl verder uitgewerkt en componeerde maar liefst 21 nocturnes: klassieke juweeltjes van het hoogste kaliber.

Preludes

De 24 preludes van Chopin zijn alom bekend in de wereld van de klassieke muziek. Hoewel deze pianocomposities eenvoudig van opzet lijken, vereisen de muziekstukken een voortreffelijke techniek van de uitvoerende pianist(e). Dat geldt overigens voor al het werk van Chopin. Zijn oeuvre bestaat verder nog uit een groot aantal etudes, walsen, ballades, sonates en een paar pianoconcerten.