Kinderen en klassieke muziek

mei 09

Kinderen en klassieke muziek

Klassieke muziek raakt mensen van alle leeftijden. Zelfs ongeboren kinderen worden rustig van de harmonieuze klanken van klassieke muziek. Niet voor niets hoor je in een muziekmobiel voor baby’s vaak melodieën terug van bekende componisten als Brahms en Mozart. Kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met klassieke muziek genieten vaak ook op oudere leeftijd van deze muzieksoort. Klassieke muziek is niet alleen prachtig om naar te luisteren: het zelf met een instrument kunnen spelen van deze muziek is net zo plezierig.

Zelf muziek maken

Voor het leren lezen van noten geldt hetzelfde als voor het leren van een taal: hoe vroeger je ermee begint, des te sneller ben je in staat dit te leren. Spelenderwijs kunnen jonge kinderen leren om een ritme aan te geven met een trommel of op een piano. Vanaf een jaar of vijf kan een kind aan de slag gaan met een blokfluit om zo de eerste beginselen van de notenleer onder de knie te krijgen. Daarna kan een ander instrument gekozen worden.

De muziektheorie is belangrijk bij het spelen van klassieke muziek. Voor een kind zal het plezier dat hij of zij beleeft aan het maken van muziek echter een grotere rol spelen. Naast het volgen van individuele lessen kan het samenspelen in een orkest voor kinderen een stimulans zijn om het plezier in het maken van muziek te vergroten. Beroepsmuzikanten zijn vaak op deze manier begonnen met het maken van muziek.

Luisteren naar klassieke muziek

Niet iedereen is een muzikaal wonderkind zoals Chopin dat ooit was. Als een kind geen aanleg blijkt te hebben voor het zelf spelen van klassieke muziek, wil dat niet zeggen dat het daar niet van kan genieten. Er worden in theaters en concertgebouwen ook voor het jongste publiek voorstellingen gegeven waarin klassieke muziek centraal staat. Voor kinderen is het vaak moeilijk hun spelcomputer uit te zetten of de trendy telefoonhoesjes van hun mobieltje dicht te klappen. Met enige stimulans zullen ook zij echter kunnen genieten van bijvoorbeeld ‘Doornroosje’ van Tchaikovsky of van ‘Peter en de wolf’ van Prokofjev.

Vaak wordt gedacht dat luisteren naar klassieke muziek te moeilijk of saai is voor kinderen. Het tegendeel is waar: jonge kinderen staan open voor alle muziekgenres en kunnen daar onbevangen van genieten. Als ze opgroeien in een omgeving waarin regelmatig naar deze muziek wordt geluisterd is de kans groter dat zij deze muzieksoort ook later zullen blijven waarderen. Het is dan ook nooit te vroeg om kinderen in aanraking te laten komen met klassieke muziek.