Klassieke muziekuitvoeringen bekijken en beluisteren op een laptop
feb 02
De huidige overheidsmaatregelen met betrekking tot het ‘coronavirus’ hebben een miserabele uitwerking op het sociale leven van alle mensen. Ook musici – zowel professionele als amateuristische musici – lijden onder de beperkende voorschriften, die alsmaar drastischer worden.
Beperkte speelruimte
Onze bewegingsvrijheid wordt steeds meer aan banden gelegd. Evenementen zijn afgelast en we worden min of meer gedwongen om ons zoveel mogelijk thuis te vermaken. De klassieke muziekconcerten die op het programma van een groot aantal orkesten stonden en waarvoor de betreffende ensembles vorig jaar al flink geoefend hebben – weliswaar op aangepaste wijze – mogen niet langer plaatsvinden. En inmiddels is repeteren ook niet meer toegestaan, althans niet voor amateuristische muziekgezelschappen, zoals het Fries Kamerorkest en het Limburgs Kamerorkest. Kortom, de speelruimte van dit soort orkesten wordt steeds kleiner en dat is op z’n zachtst gezegd zeer betreurenswaardig.
Opnames maken
Deze restricties gelden gelukkig (nog) niet voor professionele muziekgezelschappen, die dan ook nog steeds mogen repeteren, waarbij de nieuwe geldende normen in acht moeten worden genomen. Ook opnames mogen worden gemaakt. Dat betekent dat klassieke muziekuitvoeringen momenteel via livestreams op het internet bekeken en beluisterd kunnen worden. Een refurbished macbook air is een geschikt middel om deze livestream concerten te kunnen bijwonen: met een dergelijk medium kunnen we thuis – in de tuin of op het balkon is ook mogelijk – weer genieten van de mooiste klassieke muziek en van schitterende optredens.
Digitale muziekconcerten
Sinds de coronamaatregelen vorig jaar van kracht geworden zijn, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de digitale mogelijkheden die ons ter beschikking staan. Hoewel het bijwonen van klassieke muziekconcerten in een prachtige theaterzaal of in een fraai kerkgebouw – waar de akoestiek vaak formidabel is – ons veel meer plezier verschaft dan thuis een live-opname bekijken op de laptop, moeten we niet vergeten dat het voor de uitvoerende musici ook veel minder plezant is om de klassieke muziekstukken met weinig tot geen publiek in te spelen.
Digitaal archief
Indien we de beschikking hebben over een goed functionerende laptop kunnen we uiteindelijk elk klassiek muziekconcert – waar ook ter wereld – meebeleven, en dat was een paar decennia geleden nog niet het geval. Tegenwoordig worden bijna alle klassieke concerten opgenomen en gearchiveerd, zodat we deze opnames via kanalen als Vimeo of YouTube kunnen bekijken en beluisteren, wanneer het ons past. Zo kunnen we bijvoorbeeld de opera Porgy & Bess – een oeuvre van George Gershwin – dat in 2014 uitgevoerd werd door The Butler Symphony Orchestra samen met de operazangeres Angela Brown, nog steeds bekijken en beluisteren op het YouTube kanaal.
Pianoconcerten
We kunnen nu in feite elke dag genieten van een prachtige muzikale uitvoering, waar en wanneer we maar willen. Het digitaal archief bevat bijvoorbeeld een groot aantal pianoconcerten van de componist Frédéric Chopin, zoals de schitterende uitvoeringen van de Russisch-Duitse pianiste Olga Scheps. Maar ook het werk van componiste Clara Schumann is terug te bekijken en beluisteren via de laptop. Zo kunnen we nog steeds genieten van het Clara Wieck-Schumann Memorial Concert: live optredens die vorig jaar in februari werden opgenomen. Het concert wordt zo nu en dan onderbroken door de historicus Matt Baumer, die het leven en werk van Schumann bespreekt.